Ensimmäinen vuosi yrittäjyyttä

Kevään kaaoksessa ja kesän tohinassa en edes tajunnut, että yritykseni täytti kesäkuussa 2020 vuoden. Surullisia koronakertomuksia on syntynyt satoja, ellei jopa tuhansia. Voisin itsekin todeta, että olisi tämä ensimmäinen toimintavuosi voinut helpompikin olla… mutta rehellisyyden nimissä pääsin varmasti helpommalla kuin moni muu.

Ainakin keväällä kun meni päin helvettiä, saattoi perustella itselleen sen johtuvan vallitsevasta tilanteesta eikä esimerkiksi osaamattomuudesta. Oli itseasiassa hyvin haastavaa, kun ei ollut vielä aikaisempien vuosien vertailukohdetta, jolloin et tiennyt kuinka paljon liiketoiminnan ongelmista johtui koronasta ja kuinka moni vääristä päätöksistä. Olipa totuus mikä tahansa, ”pienen” hajoilun ja lopetusuhkailujen jälkeen painetaan taas uudella raivolla eteenpäin. Tai mieheni sanoin: ”hakataan vain kovemmin päätä seinään”.

Yrittäjyyden tuskaa ja epätoivoa

Koronakriisi vei mukavasti neljäsosan ensimmäisestä vuodesta, ja tilikaudesta, joten se näytteli melko suurta osaa yrittäjyyteni taipaleella. Kriisin puhjettua konsultointiprojektit ja yritysmyynti menivät jäihin ja ahdistus valtasi mielen. Menin kuukaudeksi osa-aikaisiin tehdastöihin selvittelemään päätäni ja saadakseni voita leivän päälle. Olin melko valmis lopettamaan ja siirtymään kokopäivätöihin jos vain joku minut huolisi. Hainkin yhtä paikkaa, mutta kauhukseni kuulin jopa täällä Forssan seudulla hakijoita olleen satoja. Oman alan töitä oli siis turha etsiskellä ja niidenkin avoimien paikkojen, jotka vaikuttivat mielenkiintoisilta, haut siirrettiin syksyyn.

Mutta ei pahaa ellei jotain hyvääkin! Ahdistuksen keskellä päätin, että oli aika panostaa verkkokauppoihin ja kuluttajamyyntiin sekä lähteä hakemaan uutta suuntaa kriisin keskellä. Hain Business Finlandilta tukea. Sain. Hain Kasvu Openiin. Pääsin. Etsin uusia asiakkaita. Löysin. Neuvottelin uuden maahantuonnin. Onnistuin. Menetin hermoni, itkeskelin, nousin ylös, kompastuin taas, uhkasin lopettaa. Kyllä. Kaikki tämä neljän kuukauden sisällä. Mutta kaikista näistä tulen kertomaan myöhemmissä postauksissani tarkemmin. Ainakin koko tilikauden suunnitelmat heittivät häränpyllyä ja yhtäkkiä teinkin aivan muuta, mitä tammikuussa vielä kuvittelin tekeväni.

Oman elämänsä supersankari

Missä onnistuin yrittäjyydessä

Itseään on aivan järjettömän vaikea kehua suomalaisella luonteella. Mutta yritetään nyt kuitenkin (tässä kohtaa tuijotin tietokoneen ruutua noin puoli tuntia):

 • Onnistuin hakukonenäkyvyyden kasvattamisessa huomattavasti paremmin kuin odotin
 • Rakensin kaksi toimivaa verkkokauppaa, jossa riittää kävijöitä
 • Sain Facebook-markkinoinnin viimein automatisoitua
 • Kykenin hakkeroitumaan Google Shoppingin saloihin
 • Verkostoiduin ja tapasin mielettömän paljon hienoja ihmisiä
 • Hankin uuden maahantuonnin
 • Opin aivan älyttömän paljon vuodessa, enemmän kuin koskaan ennen
 • Kasvoin ihmisenä taas pari astetta eteenpäin
 • Pidin pääni enkä myynyt sieluani voittojen toivossa

Kyllä tuohon listaan varmaan enemmänkin juttuja löytäisi, jos vain kaivaisi. Mutta oppiminen on se yksi tärkeimmistä, mitä haluan tässä nostaa. Sen takia en pelkää virheitä, koska virheiden kautta sitä ainoastaan on kykeneväinen omaksumaan uusia toimintamalleja.

Missä meni päin helvettiä ja mitä tekisin toisin

No tämä lista onki sitten varmasti pidempi, mutta pyrin pitämään sen lyhyenä ja keskittymään keskeisimpiin kipukohtiin:

 • Kaikki-mulle-heti-nyt -ajattelutapa ja turha kiirehtiminen
 • Luulin tietäväni enemmän kuin oikeasti tiesinkään
 • En keskittynyt tarpeeksi dataan vaan tein olettamuksia
 • Tein vääriä hankintoja ja ostoja
 • Ajoin itseni piippuun
 • En pyytänyt apua tarpeeksi usein
 • En astunut mukavuusalueeni ulkopuolelle
 • Keskityin liiketoiminnan kannalta vääriin asioihin
 • Roiskin liikaa sinne tänne ja haalin työtä joka paikasta
 • Yritin kasvattaa toimintaa liian pienellä rahalla

Näitä voisi varmaan enemmän kirjoittaa auki. Kärsivällisyys ei ole koskaan ollut vahvuuteni. Jos kaikki pitää saada aikaiseksi heti nyt suurien rahojen toivossa, mennään perse edellä puuhun ja siirrytään kahteen seuraavaan kipukohtaan: ei tiedetä mitä oikeasti tiedetään ja tehdään olettamuksia. Joiden kautta siirrytään seuraavaan kohtaan: tehdään vääriä hankintoja ja ostoja. Mutta tästä onneksi opitaan taas lisää ja tuskin tulen tekemään samoja virheitä uudestaan. Ainakin jo nyt tiedän, että tässä hetkessä en enää todellakaan tekisi samoja päätöksiä kuin esimerkiksi viime syksynä. Ehkä sekin jo kertoo omasta kasvusta.

Toinen tärkeä seikka, minkä tämä kevät opetti, oli levon ja elämän mielekkyyden merkitys. Kun kaikki pitää saada tässä, heti ja nyt, sitä tulee painettua töitä ympäri vuorokauden ja viikon jokaisena päivänä. Lopulta vartin hommaan menee tunti tai jopa kaksi jolloin latautumisaika vähenee entisestään. Lopputuloksena oli juurikin itku, lamaannus ja epätoivo. Tämän ymmärrettyäni, päätin yrittää pitää ne pakolliset kaksi vapaapäivää viikossa ja rajoittaa työtunnit 8-10 tuntiin päivässä.

Katsotaan kohti tulevaa

Miten tästä jatketaan?

Nyt eletään muutenkin liiketoiminnan kannalta hiljaista aikaa, heinäkuuta 2020. On siis paljon aikaa pohtia uusia suuntia ja kokonaisuudet alkavatkin pikkuhiljaa hahmottua. Työttömyystuki ja asumistuki eivät enää kohta juokse, joten omillaan pitää jälleen pärjätä. Onnekseni konsultointitöitä alkaa taas riittää ja niihin tulenkin panostamaan erityisen paljon loppuvuonna. Lähden etsimään lisää rahoituskeinoja toimintani kasvattamiseen, jotta voin laajentaa omaa tuotevalikoimaani sekä julkaista uuden kiertotalouskonseptini. Jos hyvin käy, saan tänä vuonna ne uutukaiset toimitilat sekä ensimmäisen työntekijäni, jota olen kipeästi kaivannut jo pidemmän aikaa.

Ensimmäinen tilikausi loppui myös kesäkuuhun ja tiedän jo nyt, ettei liikevaihto, saatika tulos, päätä huimaa. Kaikesta tapahtuneesta olen kuitenkin kerännyt pienen kiukun, jonka avulla päätin, että toisella tilikaudella tulen vähintään tuplaamaan liikevaihtoni! Blogissani pääset seuraamaan tätä taivalta ja näitä keinoja, jotka tulen avaamaan tasaisin väliajoin. Tuleeko tämä suuruudenhullu tavoite toteutumaan vai kaatumaan? Se selviää sitten vuoden päästä!

Tilaa alta uusimmat blogitekstit luettavaksi suoraa sähköpostiisi:

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s