SEO eli hakukoneoptimointi yksinkertaistettuna

Okei, myönnetään, tein klikkiotsikon ja huijasin teitä. SEOa on todella vaikea yksinkertaistaa. Mutta mitä se tarkoittaa aloittelijalle? SEO on lyhenne sanoista Search Engine Optimization eli suomeksi sanottuna hakukoneoptimointi. Sen avulla pyritään saamaan Googlessa ja muissa hakukoneissa verkkosivuille näkyvyyttä eli nousta hakutuloksissa ensimmäiselle sivulle, mieluiten ykköseksi, tietyillä hakusanoilla. Tätä kutsutaan usein verkkosivujen orgaaniseksi liikenteeksi, eli kävijät päätyvät sivuille ”ilmaisten” hakutulosten kautta. Käytän sanaa ilmainen lainausmerkeissä, koska hakukoenoptimointi vaatii yleensä paljon aikaa ja jos osaamista ei ole, rahaakin. Ilmaisen siitä tekee se, ettei se ole suoraa maksettua liikennettä, joka hakukoneissa tapahtuu hakukonemainonnan avulla. Siitä sitten jossain toisessa postauksessa.

Seo yksinkertaistettuna

Sanon aina, että hyvään ja riittävään hakukoneoptimointiin auttaa se kultainen keskitie, jumalille uhraaminen, sadetanssit sekä muut tieteen ja järjen ulkopuoliset keinot. Algoritmit muuttuvat Googlellakin jatkuvasti ja tavallisen markkinointipulliaisen on mahdoton hakkeroida niitä. Lisäksi, vaikka Google mitä sanoisi, on huomattu että se myös muokkaa etusivua tahtonsa mukaan nostaen tiettyjä asioita tai teemoja esiin esimerkiksi Black Fridayn tienoilla.

Viime vuosina on myös huomattu, että Google rankaisee hakukonekikkailijoita, jotka tekevät epävalidia sisältöä toistellen lähinnä eri versioita halutusta sanasta. No tämän pitäisikin jo olla peruskauraa nykymaailman hakukoneoptimoinnissa: ÄLÄ KUSETA tai ainakaan ÄLÄ JÄÄ KIINNI.

Älä huijaa Googlea

Joka tapauksessa olen pyrkinyt tässäkin siihen perushyvään suorittamiseen, joka tarjoaa etusivun paikkoja hakutuloksissa sekä välillä ykkössijoja. Seuraavat tärpit kannattaa ennen kaikkea muistaa, kun lähdet tarkastelemaan sivuasi hakukoneoptimoinnin suhteen:

Sivuston hakukoneystävällinen rakenne

Katso, että sivusi rakenne on selkeä niin pääsivuineen kuin alasivuineen ja että ne on otsikoitu järkevästi. Tarkista URL-osoitteet, jotta varsinkin lyhyturlit vastaavat sisältöä. Sivun otsikko eli title pitäisi olla fiksuun muotoon kirjoitettuna niin, että ne sisältävät keskeisiä sisältöjä, joita sivulta löytää. Title on siis sen sininen klikattava otsikko, joka hakutuloksissa näkyy.

Jokaisella sivulla tulee olla myös oma meta-kuvaus, vaikka sen tärkeydestä onkin ollut viime aikoina vääntöä. Jotkut sanovat, että sen merkitys on vähentynyt ja Google nappaa tekstin pätkiä hakutuloksiin pelkästään päätekstistä. Mutta ei fiksusta meta-kuvauksesta haittaakaan ole, joten kirjoita se houkuttelevaksi. Ai mikä meta? No se on tavallaan sivun esittelyteksti, joka näkyy hakutuloksissa otsikon alla. Kirjoita otsikot ja titlet niin, että niissä esiintyy haluttuja hakusanoja MUTTA muista että niiden tulee näyttää myös houkuttelevilta klikata. Tästä päästäänkin mielestäni siihen tärkeimpään eli lukijaan.

Hakutulos esimerkki sanalla Laa Laa Living

Muista kenelle kirjoitat: lukijalle

Jos otsake ja esittelyteksti eivät vaikuta mielenkiintoisilta, sitä tuskin klikataan. Eli tässä tapauksessa esimerkiksi otsikko, joka sisältää pelkkiä avainsanoja: ”Sisustus, sisustaminen, sisutustuotteet, sisusta” tuskin houkuttelee ketään klikkaamaan sitä. Näin Google katsoo, että tämä ei ole validi sivu ja laskee sen näkyvyyttä.

Sama koskee sivun sisältöä. Jos kirjoitat tylsää tekstiä pelkillä avainsanoilla, lukija tuskin viihtyy sivulla kauaa. Tylsää ja epäjohdonmukaista tekstiä ei ketään jaksa lukea, mikä johtaa välittömän poistumisprosentin kasvuun. Mitä tämä sitten viestittää Googlelle? No että sisältö ei ole validia ja sitä ei kannata näyttää.

Vaikka Googlella on monimutkaisia algoritmeja, joiden sielunelämään halutaan päästä koko ajan sisälle niin muistakaa se tärkein: Google haluaa, että sen hakukonetta käytetään jatkossakin. Millä Google saa ihmiset sitä käyttämään? Se tarjoaa oikeanlaista sisältöä vastaamaan haluttua hakua. Jos sisältö ei vastaa hakusanaa, se on näin ollen huonoa. Älä siis kikkaile hakusanoilla ja sisällöllä liikaa vaan kirjoita lukijoille, älä hakukoneille.

No millainen on hyvä verkkosivun sisältö?

Valitset hakusanan ja kirjoitat sen ympärille. Mietit, millaisia ihmisiä hakusanalla voi tulla sivulle ja rakennat rungon sen perusteella. Tästä on helppo saada ihmiset klikkaamaan myös lisää sivuston syövereihin, mikä nostaa sivustolla vietettyä aikaa viestittäen taas Googlelle, että sivusto on validi. Linkkaa siis tekstistä myös muuhun mielenkiintoiseen sisältöön, mitä sivuiltasi löytyy.

Älä kirjoita pelkkää tekstiä vaan lisäile väliin kuvia (tämä unohtuu itseltä usein). Ensivilkaisulla pitkät tekstinpätkän eivät houkuta lukemaan. Muista kuitenkin, että kuvat hidastavat sivun latautumista. Muokkaa kuvat kevyiksi ja nimeä ne järkevästi niin, että ne tukevat sisältöä. Sivuston nopea latausaika vaikuttaa myös omalta osaltaa hakutuloksiin. Sivuston voit testata esim. Googlen omalla PageSpeed Insights -työkalulla.

Latautuuhan sivusi valoa nopeammin

Seuraa ja analysoi hakukoneliikennettäsi

Sivuston liikennettä on helppo analysoida esimerkiksi Google Analyticsin avulla. Sieltä näet, kuinka suurta orgaaninen liikenteesi on suhteessa muuhun liikenteeseen. Sieltä myös näet, millä hakusanoilla ihmiset päätyvät sivustolle sekä mitkä ovat suosituimpia sivuja. Panosta niihin ja pidä niitä yllä.

Tehdessäsi syvempää analyysia hakusanoista, googlettele sanoja joilla haluat nousta näkyviin. Tee tutkimusta, millä sanayhdistelmillä haluttua sisältöä haetaan ja vertaile ykköspaikkoja omaan sivuusi. Yksi tehokas työkalu hakuliikenteen tutkimiseksi omalla sivulla on Google Search Console. Jos sinulla ei ole sitä, lataa se jo tänään. Sieltä näet kuinka paljon kyselyjä tietyillä hakusanoilla on, mikä on sijaintisi hauissa sekä klikataanko sinun tarjoamaa tulosta. Sinun on aivan turha panostaa hakusanaan, jolla on muutama kymmenen hakua kuukaudessa. Tai no, tämäkin riippuu toimialasta, joten suhteutathan nämä neuvot omaan toimialaasi.

Seuraa ja analysoi tuloksia

Muista myös valita mobiiliystävällinen verkkoalusta. Vaikka sivu olisi kuinka kaunis ja täydellinen tietokoneella katsottaessa, huono mobiilikäyttö tuhoaa kaiken työsi.

Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa kaiken edellämainitun lisäksi sivusi koko, liikenne, eri kielivaihtoehdot jne. Sinun tulee tietyissä tapauksissa vain hyväksyä, että yleisillä ja suosituilla hakusanoilla, kuten esimerkiksi pelkkä ”Black Friday”, et tule koskaan pääsemään ykköseksi, tai edes etusivulle, Googlessa. Keskity siis niihin sanoihin, joilla sinulla on mahdollisuus ja ohjaa sitä kautta käyttäjä syvemmälle sivustoosi.

SEO:n tärpit:

  • Älä kuseta Googlea, tai älä ainakaan jää kiinni
  • URL, Title ja Meta-kuvaukset kuntoon
  • Muista kenelle kirjoitat: loppupeleissä lukija on se, ketä rankkaa sivusi
  • Hyvää sisältöä on mielenkiintoinen lukea ja se vastaa otsikkoa
  • Seuraa hakukoneliikennettä ja analysoi sitä säännöllisesti
  • Muista sivun nopeus ja mobiiliystävällisyys

Tiedän jo nyt, että en tule nousemaan hakutuloksissa kovinkaan korkealle tällä sivulla sanoilla SEO tai Hakukoneoptimointi. Oma sivustoni on sen verran kevyt kokonaisuudessaan ja kilpailu noilla sanoilla on kovaa. Noita kahta sanaa varten on perustettu kokonaisia verkkosivuja, jotka tarjoavat hurjan määrän sisältöä.

Jos haluat, että vilkaisen sivusi hakukoneoptimointia ja teen kehitysehdotuksia, ota yhteyttä niin katsotaan, mitä voidaan tehdä! Ai kuka olen? Internetin maailmassa luoviva markkinoija, konsultti ja yksisarvinen, jonka referenssit puhuvat puolestaan.

Sähköpostitse minut tavoittaa osoitteesta: anna.takala@tuikkudee.fi
Soittaakin saa: +358 50 3023 713

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s